Cílem praktika je seznámit studenty s běžnými i pokročilými instrumentálními metodami používanými nejen v biochemii. Kromě metod, jako je extrakce látek z přírodního materiálu, UV/VIS absorpční spektrofotometrie, chromatografických technik (HPLC, FPLC, iontově výměnná, gelová permeační a afinitní chromatografie), elektromigračních metod (agarosová elektroforéza, SDS/PAGE, Western blot - elektropřenos s imunodetekcí) a PCR amplifikace DNA.
Vedeni snahou o větší přiblížení toto pokročilého praktika k reálné vědecké práci, začleňujeme do některých úloh prvky problémového vyučování, kdy studenti po odpovídající teoretické přípravě sami navrhují postup řešení problému.
Součástí praktika je také praktický kurz práce s programem pro vizualizaci biomolekul (PyMol), praktické základy bioinformatiky, seznámení se s technikou vyhledávání v biochemických informačních zdrojích, práce s odbornou literaturou a vyhodnocování výsledků. Kurz je ukončen seznámením s principy členění textu i formálních náležitostí platných pro vypracovávání odborných prací (např. bakalářské práce či vědeckých publikací) a následným vypracováním protokolu z vylosované úlohy ve formě krátké závěrečné odborné práce, jejím včasným odevzdáním a ústní diskuzí ("obhajobou").

Praktikum obvykle probíhá dva dny v týdnu. Rozpis jednotlivých úloh je přístupný po přihlášení v Moodle.