Obecná entomologie LS 3/1 // od 12:20h – učebna B121

22.2.    Úvodní přednáška (Straka)

- Důvody, proč je významné studovat hmyz. Ekonomický význam hmyzu, škody a ekologické služby, hmyz jako potrava člověka a hospodářských zvířat. Chování hmyzu, evoluce sociality. Biodiverzita, rozmanitost a současný úbytek hmyzu, DNA barcoding, genomy hmyzu. Evoluce hmyzu, Pancrustacea, fylogeneze.

1.3.      Význam morfologie a anatomie (Straka)

(Proč dnes studovat morfologii a anatomii hmyzu?)

- Význam morfologie a anatomie v kontextu genomiky a současné vědy. Druhy morfologie a anatomie. Segmentace, parasegmentace, myosegmentace, tagmatizace a jejich evo-devo kauzalita. Stavba generalizované segmentované končetiny a její evo-devo.  

 

8.3.      Ontogenetický vývoj hmyzu a povrch těla hmyzu (Šobotník)

- Deskriptivní a kausální embryologie. Typy larev. Regulace a interpretace metamorfosy. Molting, farátní instary. Heterochronie. Exoskelet a endoskelet; epidermis a stavba kutikuly; oenocyty. Makrotrichie a obdobné struktury. Obecná stavba sensily. Zbarvení hmyzu a jeho funkce.

 

15.3.    Zpracování potravy v těle hmyzu (Šobotník)

- Trávicí trubice a její modifikace, symbionti a mycetomatické orgány, trávení, enzymy, exkreční a osmoregulační orgány.

 

22.3.     Dýchání a oběhová soustava hmyzu (Šobotník)

- Dýchací orgány a respirace terestrická a vodní. Cévní soustava, hemocyty a cirkulace hemolymfy. Tělní dutina, tukové těleso.

 

29.3.    Nervová soustava a žlázy u hmyzu (Šobotník)

- Nervový a neuroendokrinní systém. Hormony a jejich funkce. Exokrinní žlázy, struktura a funkce. Smyslové orgány hmyzu - stavba a funkce smyslových orgánů hmyzu; mechanorecepce, sluch, chemorecepce, typy očí a zrak

 

5.4.      Velikonoce

 

12.4.    Příjem potravy a morfologie hlavy (Král)

- Přizpůsobení na příjem různých typů potravy; nezávislý vznik podobných modifikací v rámci podobných ekologických tlaků; základní typ úú a jeho modifikace; tykadla; morfologie hlavy

 

19.4.    Pohyb hmyzu a morfologie hrudi (Prokop)

- Pohyb hmyzu v různém prostředí; typy pohybu. Lokomoce pomocí končetin, jejich funkční modifikace a panožky. Svaly a mechanismy pohybu. Kontext vzniku křídla a teorie vzniku křídla, jejich artikulace a jejich ontogenese; funkční modifikace v rámci evoluce. Mechanismus letu. Thorax primárně bezkřídlého hmyzu a thorax Pterygota. Druhotná apterie a pterygopolymorfismus.

26.4.    Rozmnožování, kladení vajíček a morfologie zadečku (Král)

- Výběr prostředí pro přenos spermií a primární kopulační orgány samce (sekundární kopulační orgány a samotná kopulace). Kladení vajíček, přizpůsobení k oviposici podle prostředí; fylogenetický kontext modifikací kladélka a jeho redukce a morfologie ovipositoru samice. Morfologie abdomenu. Samčí a samičí terminálie a problémy homologie terminálií.

 

3.5.      Přizpůsobení k vnějšímu prostředí (voda, sucho, teplo, chlad) (Šípek)- Modifikace dospělců a larev na různá prostředí: vodní, suchá, endogenní (paraziti). Přizpůsobení k teplému a chladnému prostředí, termoregulace, heterotermie. Morfologické, anatomické i fyziologické modifikace spojené se změnou prostředí. Fylogenetický kontext životních strategií. Ekologie hmyzu.

 

10.5.    Pohlavní výběr, funkce pohlaví a rozmnožovací orgány (Šípek)

- Výběr partnera, funkce excesivních struktur a zbarvení, prekopulační tance a dárky, stridulace, bioluminiscence a bioluminiscennční orgány. Rozdílné funkce pohlaví: proterandrie, délka života, morfologické i behaviorální rozdíly mezi pohlavími; neotenie. Páření, přenos spermií a oplození, traumatická inseminace, sekundární pohlavní orgány. Morfologie vajíčka a spermie a ovarií. Alternativní rozmnožovací strategie, partenogeneze. Determinace pohlaví.